Новият Hyundai Kona е вдъхновен от . Както и да

...
 
Новият Hyundai Kona е вдъхновен от . Както и да
Коментари Харесай

Авто Фест, 27.10.2023: Тест на новия Hyundai Kona и премиера на Skoda Kodiaq

 

Новият Hyundai Kona е въодушевен от. Както и да разберете този израз няма да сбъркате. Едновременно резервира философията на остарелия модел, предлагайки три типа задвижване - бензинови мотори, самозареждаща се хибридна версия или чист електрически автомобил, а в дизайнерско отношение виждаме заемки от „ изънземния “ бус на корейците на име Staria. Особено във връзка с светлините. Така резервира авангардния дух на своя предходник, въпреки и да наподобява изцяло друг, шлифовайки го с повече зрялост, непорочност на формите и още по-футуристично лъчение.

Израстването на модела е очевидно с просто око и във връзка с габаритите. Дължината е увеличена с цели 15 см до 4.35 м, въпреки автомобилът да се вози на същата платформа, а междуосието с 6 см до 2.66 м. Тези размери, в композиция с по-яйцевидните форми оставят чувството, че Kona се изкачва с един клас нагоре в стълбицата на автомобилните сегменти. Идея, която не е лишена от смисъл - като ще давате повече пари (тъй като съвсем всеки нов модел е по-скъп от предишния), най-малко да усещате, че има за какво.

А във връзка с вътрешното пространство несъмнено има за какво. На задните седалки към този момент има премного място, а начело, с помощта на „ неотклонно “ завършения интериор, получавате чувството за доста въздух и шир. То се ускорява от опционалния панорамен покрив, обливащ в естествена светлина целия салон и извънредно мъдро завършените ниши за предмети, чаши, бутилки и каквото още се сетите по централната подпора. И със затворени очи да посегнете да оставите нещо, ще намерите къде. „ Виновник “ за това е изчезналият скоростен лост във версиите с автоматизирана трансмисия, който е изнесен отдясно на кормилото. Багажникът също е повече от порядъчен за сегмента с неговите 466 л, възходящи до 1300 л при втурване на облегалките.

Ние караме версията с 1.6-литров турбобензинов мотор, смесен със 7-степенен автоматик с двоен съединител, единствено на предно предаване, само че има и алтернатива за 4х4. Базовият мотор е еднолитров, трицилиндров бензин със 120 к.с., който може да бъде смесен със същия автоматик. Хибридната версия съчетава отново 1.6-литров елемент, единствено че атмосферен, с електромотор при обща изходна мощ от 141 к.с. Тук автоматикът също е с двоен съединител, само че с 6 предавки. Електрическите разновидности в действителност са два - с 204 к.с. и 64 кВч батерия и 136 к.с. и 39,2 кВч батерия.

Чак докарва и състезателен тон при настъпване, а скоростната кутия реагира много съответно. Разбира се разполагате и с режими на ръководство, като при спортния всичко се случва една концепция по-бързо. Но и без него колата е прелестно пъргава и оставя чувство за добра динамичност.

Разходът на гориво се колебае сред 8-9 л на извънградско, без доста настъпване и 9-10 л на автомагистралата при придвижване със 140 км/ч на круйз надзор. Цифри, мощно различаващи се от обещаваните от корейците 6.2-6.5 л в смесен цикъл. Бордовият компютър пък напряко стряска с показания от 11-12, само че като видите, че ограниченията са обърнати - не литри на 100 км, а километри, изминавани с един литър - нещата си идват на мястото.

Електронните помощници и като цяло дигитализацията на борда е на доста високо равнище. В града е изключително потребна функционалността при подаване на мигач в оборотомера или скоростомера (в взаимозависимост дали мигачът е ляв или десен) да се прожектира изображение от камерите в огледалата. Също когато чакате в колона и колата пред вас потегли, звуков сигнал ви го подсказва, при положение, че сте се разсеяли. Адаптивният темпомат пък с изключение на, че може да ви задържа в лентата с кормилото, е обвързван и с навигацията като автоматизирано понижава скоростта, в случай че ви следва изострен завой, да вземем за пример. Единственият технонедостатък е, че с цел да ползвате Apple CarPlay или Andorid Auto е нужно да свържете смарт телефона си с кабел. Иначе е налична и алтернатива за безжично зареждане. 

Цената на новата Kona стартира от 51 900 лева с Данък добавена стойност за версията с еднолитров мотор и от 68 900 лева за тази, която ние тестваме. Интересното е, че хибридът е малко по-евтин със стартова цена от 63 900 лева, само че пък динамичността му е по-компромисна. Електрическите версии към момента не са показани на пазара и нямат ценови листи.

 

 

Берлин е международен музей на Студената война. Освен елементи от стената, тук има голям брой свидетелства за борбата на двата блока. Музеите са на всички места, до чекпойнт Чарли, до Бранденбургската врата, до Постдамер плац, това е и мястото на международната премиера на новото потомство. Регионът е високомерен от чешкото поделение на Volkswagen, нявсякъде има хора, които ви опътват до мястото, което е необработен тунел на Дойчебан, особено модифициран за задачата на премиерата от Škoda Auto.

Защо премиерата не е в Чехия, а Германия? Škoda към този момент не се тормози да скача на високо и откакто направи новото потомство VW Passat от своя Superb, в този момент знаково демонстрира, че Kodiaq няма да бъде просто бюджетна опция на Volkswagen Tiguan, показан преди дни.

Това е нова глава в историята на триумфа на чешкия бранд, второто потомство и усъвършенстване във всяка една област. След повече от осемстотин хиляди клиенти в шестдесет пазара по целия свят новият автомобил има висока летва за скок.

Дизайнът на Škoda Kodiaq е несъмнено по-строг и премиум жанр.  Дължината е повишена с 60 мм до 4758 мм, а размерът на багажното поделение е повишен до 910 литра при петместния вид, има и алтернатива за 7 места, показана по време на преимиерата. Аеро коефициентът е свален на 0,282.

Фаровете са с опционни FULL LED матрични светлини от второ потомство, има характерен светлинен автограф и са свързани със светеща линия на предната решетка.

Отвътре има нов 13-инчов екран на информационно-развлекателната система, допълнен от 10-инчов виртуален кокпит и опционален head-up екран. Под екрана и дюзите има три роторни бутона за функционалностите. Лостът на автоматизираната предавателна кутия е изместен на кормилната колона, освобождавайки в допълнение място на централната подпора.

Автомобилът е оборудван с четири USB-C врата с 45 вата мощ за бързо зареждане на мобилни устройства. Една нова функционалност е усъвършенстваното безжично зареждане, което разрешава на два смарт телефона да се зареждат апостериори и по едно и също време с 15 вата мощ.

За първи път Kodiaq получава в двигателната гама мек хибрид и плъг-ин. Версията е с 204 к.с. и с напълно електрически пробег от над 100 километра по WLTP. Когато го тестваме, ще кажем какъв брой е цифрата в действителния свят. Мекият хибрид е бензинов 1,5 TSI със 150 к.с. Гамата от мотори се добавя от 2.0 TSI бензинов мотор и две 2.0 TDI дизелови конфигурации, осигуряващи надлежно 150 и 193 к.с. Всички те са съчетани с автоматизирана предавателна кутия DSG, а топ версиите са със общоприетоо задвижване на всички колела, базовите са с предно.

Ето както ни сподели за модела Йоханес Нефт, началник на техническия отдел на компанията и Член на управническия ръб на ŠKODA AUTO:

„ Външният и вътрешният дизайн на автомобила за напълно нови, използваме еволюция на платформата MQB, при която имаме съвършено разположение на задвижването. Плъг-ин хибридът ни има пробег от над 100 км на електричество, батерията може да се зареди за под 30 мин на прав ток. Имаме изцяло нов интерфейс човек-машина, най-голямата смяна е в салона и я виждате с така наречен Смарт бутони. Интериорът бе създаден дружно със Superb на същото равнище.

В автомобила ще откриете голям брой неща от каталога Симпли клевър. Запазваме сгъваемия чадър във вратите и стъгралото за лед, имаме безжично зареждане на два телефона, което сега не може да откриете в различен автомобил в Европа.

Работим по RS версия, скоро ще разберете повече, автомобилът не е плъг-ин, а единствено с ДВГ.  Kodiaq няма да има напълно електрическа версия, тъй като за тези коли имаме друга платформа, която е MEB.

Най-важното нещо при започване на развиването на модела бе изборът на вярното задвижване и мотори, както и акумулатори. Имаме щастието да използваме платформата MQB, която дава големи благоприятни условия. Интегрирането на нови функционалности и електрическо задвижване, новите модули, това бе най-голямото предизвикателство, както и спазването на периодите. През цялото време би трябвало да подобрявате софтуера, това важи като цяло за промишлеността сега “.

В модела дебютира и системата за динамично ръководство на шасито DCC Plus, която употребява два обособени клапана, контролиращи етапите на пружиниране и компресия на окачването, осигурявайки по-бърза реакция при неравна настикла.

Сред системите за помощ на водача е Turn Assist, която оказва помощ за попречване на конфликти на кръстовища, също по този начин отдалеченото паркиране посредством приложение от мобилен телефон. С функционалността за непокътнати оттренирани маневри за паркиране, автомобилът запомня до пет маневри за паркиране и по-късно ги извършва автоматизирано или се насочва посредством приложението.

У нас Škoda Kodiaq ще дойде след началото на идната година.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР